Gemeentelijke kredietbank

Hebt u behoefte aan hulp bij uw financiën? Lees dan verder over de gemeentelijke kredietbank.

Hoe komen mensen bij de gemeentelijke kredietbank terecht?

Anno 2013, met de voortdurende economische crisis, is het niet gek meer wanneer iemand niet meer rond kan komen. Steden en wijken waar vroeger optimistisch naar te toekomst werd gekeken zijn nu soms bewoond door mensen die het financieel allemaal maar net redden. Of het zelfs niet meer redden. Nog nooit hebben zo veel mensen gebruik gemaakt van de voedselbank, zelden zagen we dat er in Nederland zo veel mensen op of zelfs onder de armoedegrens leven. Is dit hun eigen schuld? Soms, maar meestal niet. De tijden zijn veranderd en de plannen die in gunstiger economisch weer zijn gemaakt, zijn nu niet langer haalbaar maar kosten nog wel geld. Voor de economische crisis kocht je een huis voordat je je oude huis verkocht had. Of je nam een hogere hypotheek dan nodig zodat je de verbouwing of zelfs je bruiloft ermee kon financieren. Jarenlang werd er zo geleefd, en niemand zag dat als onverstandig. Daarom hebben de mensen die het nu financieel niet of nauwelijks redden, recht op hulp. En die hulp kan geboden worden door de gemeentelijke kredietbank. De gemeentelijke kredietbank is een organisatie zonder winstoogmerk die door middel van verschillende diensten mensen uit de financiële problemen probeert te helpen, en zelfs probeert te voorkomen dat mensen in de problemen raken.

Welke diensten biedt de gemeentelijke kredietbank aan?

De gemeentelijke kredietbank biedt dus hulp door middel van verschillende diensten. Maar welke diensten zijn dat?
Budgetbeheer: de gemeentelijke kredietbank neemt hierbij uw inkomsten over, en betaalt uw vaste lasten voor u. Ook sparen ze voor de niet-maandelijkse kosten. Wat over blijft, is voor uw huishouden.
Schuldregeling: dit is een dienst van de gemeentelijke kredietbank waarvan u gebruik kunt maken wanneer u een schuld hebt en het aflossen daarvan u zelf niet lukt. De gemeentelijke kredietbank gaat in dat geval met u en de schuldeisers rond de tafel.
Beschermingsbewind: soms komt het voor dat iemand wel zelfstandig woont, maar door een fysieke of mentale beperking zijn of haar financiën zelf niet goed kan regelen. In dat geval kan de gemeentelijke kredietbank dit voor deze persoon overnemen.
Preventie: de gemeentelijke kredietbank kan helpen bij het oplossen van schulden, maar liever nog voorkomen ze deze. Dat doen ze door bijvoorbeeld cursussen te geven over budgetbeheer. Ook geven ze voorlichting aan bedrijven en instellingen die te maken kunnen krijgen met mensen met schulden. Bijvoorbeeld over hoe ze de mensen met financiële problemen zo snel mogelijk kunnen signaleren en over hoe ze hen het beste kunnen begeleiden.
Kredietverlening: het komt voor dat mensen geen lening kunnen krijgen bij een normale, traditionele bank, bijvoorbeeld omdat ze al wat ouder zijn of omdat ze geen vaste baan hebben. In sommige gevallen komen deze mensen in aanmerking voor een sociale lening. Deze worden onder andere verstrekt door de gemeentelijke kredietbank.

Conclusie over de gemeentelijke kredietbank

Hebt u financiële problemen? Zoek dat hulp. De gemeentelijke kredietbank is niet in heel Nederland actief, maar schuldhulpverlening en andere diensten zijn (eventueel bij een andere instelling) in heel Nederland te vinden. Blijf er niet mee zitten!


Bron: https://www.degkb.nl/startpagina