Gemeentelijke kredietbank Groningen

Bent u benieuwd of de gemeentelijke kredietbank Groningen u kan helpen op financieel gebied? Hier vindt u het antwoord.

Wat is de gemeentelijke kredietbank Groningen?

De gemeentelijke kredietbank Groningen (ook wel Groningse kredietbank of GKB genoemd) is een onderdeel van de gemeente Groningen dat als doel heeft om de financiële situatie van de inwoners van Groningen te verbeteren. Om dit doel te bereiken biedt de gemeentelijke kredietbank Groningen een aantal diensten aan. Bijvoorbeeld een cursus om mensen te leren hoe ze het beste hun inkomen en uitgaven kunnen beheren en waar ze op moeten letten. Maar ook meer concrete dingen, zoals sociale leningen, budgetbeheer en hulp bij schulden.

Wat houden de diensten van de gemeentelijke kredietbank Groningen in?

De gemeentelijke kredietbank Groningen heeft dus als doel mensen financieel te helpen. Maar er wonen veel mensen in Groningen, en ze hebben niet allemaal hetzelfde soort hulp nodig. Daarom worden er verschillende diensten aangeboden. Hieronder worden deze diensten kort samengevat:

Advies en bemiddeling. Hiervoor is het spreekuur (op werkdagen van 9:00 tot 12:00 uur) bedoeld. Tijdens dit spreekuur kunnen mensen hun financiële zorgen uitleggen, en de gemeentelijke kredietbank Groningen geeft vervolgens advies. Wanneer de problemen zeer ernstig zijn (bijvoorbeeld wanneer iemand grote schulden heeft) dan kan de gemeentelijke kredietbank bemiddelen tussen deze persoon en de schuldeiser(s).

Lenen. De gemeentelijke kredietbank Groningen hoeft geen winst te maken, omdat het onderdeel is van de gemeente. Dat betekent dat ze leningen goedkoper kunnen aanbieden dan commerciële banken. Iedereen zou natuurlijk wel zo’n goedkope lening willen, maar deze leningen zijn alleen bedoeld voor mensen die maximaal 130% van het minimumloon verdienen. Mensen die genoeg verdienen, kunnen waarschijnlijk ook wel een duurdere lening betalen.

Schuldhulpverlening. De gemeentelijke kredietbank Groningen biedt verschillende vormen van schuldhulpverlening aan, altijd met het doel om u zo snel mogelijk schuldenvrij te krijgen en tegelijkertijd de schuldeiser(s) tevreden te stellen.

Budgetcoaching en budgetbeheer. Bij budgetcoaching komt een financieel adviseur langs om te kijken hoe iemands financiële situatie in elkaar steekt en wat er verbeterd kan worden. Samen met de klant wordt de administratie handig geordend (door bijvoorbeeld te beginnen met een kasboekje) en worden er verbeterpunten opgesteld. Budgetbeheer gaat een stap verder. Hierbij wordt iemands inkomen maandelijks overgemaakt naar een speciale rekening. Hiervan worden de vaste lasten betaalt, en wat overblijft gaat naar de persoon zelf. Budgetbeheer is best ingrijpend. Soms kiezen mensen die steeds weer schulden maken ervoor om hun budget te laten beheren. Ook wordt het ingezet bij mensen die een fysieke of mentale handicap hebben (mensen die niet kunnen lezen, of mensen die een verslaving hebben) om te voorkomen dat zij door deze handicap geldproblemen krijgen.

Cursus ‘rondkomen kun je leren’. Deze cursus is gratis. Het zou zomaar kunnen dat mensen dankzij deze cursus goed op hun administratie gaan letten, en dat geldproblemen daarom voorkomen worden. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, want voorkomen blijft beter dan genezen.

Conclusie over de gemeentelijke kredietbank Groningen

De gemeentelijke kredietbank Groningen heeft een groot aanbod aan financiële hulpmiddelen voor de inwoners. Het lijkt erop dat niemand aan zijn lot overgelaten wordt door de gemeentelijke kredietbank Groningen. Bent u een Groninger met vragen over geld? Neemt u dan vooral contact met hen op.

 

Bron: http://gemeente.groningen.nl/gkb/